Slavia Capital chce v Prešove postaviť 345 bytov a senior centrum

22.10.2009 Prešov

Približne 345 bytov s priemernou plochou 76 štvorcových metrov (m2) plánuje v Prešove postaviť skupina spoločností Slavia Capital.
Zámer výstavby areálu s 12 bytovými objektmi na Tehelnej ulici v lokalite blízko Sídliska III dnes v Prešove oficiálne oznámil hovorca skupiny Peter Benčurik.
\"Náklady na celý projekt by nemali presiahnuť 23 miliónov eur (692,9 milióna Sk). Najväčšie zastúpenie budú mať dvojizbové byty s podielom 49 % a trojizbové byty majú tvoriť asi 31 %, \" povedal Benčurik. Okrem toho sa v prevažne v štvorpodlažných budovách budú nachádzať aj jednoizbové a nadštandardné mezonetové byty. Investor predpokladá, že o byty budú mať záujem predovšetkým rodiny s deťmi a mladí ľudia, ktorí sa chcú vrátiť do Prešova.
\"My sme verili regiónu Prešov vzhľadom na to, že dopyt sa predpokladá na úrovni zhruba 1500 až 4000 bytov. Tá trhová situácia tomuto regiónu nahráva, nakoľko situácia v Bratislave je saturovaná, \" konštatoval hovorca Slavie Capital.
V lokalite chcú zároveň vytvoriť priestor pre obchody, reštauračné zariadenia a služby, pobočku pošty a banky. Projekt okrem komplexnej občianskej vybavenosti počíta aj s vytvorením približne 350 parkovacích miest, výstavbou detských ihrísk a chráneného výbehu pre psov. Investor plánuje využiť aj tamojší prameň na vybudovanie fontán a parkových úprav.
Projekt je rozvrhnutý do štyroch etáp. Prvé byty by chceli dokončiť v roku 2011 a finalizácia poslednej etapy je naplánovaná na rok 2014. Bytové jednotky majú mať rôznu kategóriu - od holobytov cez štandardné byty až po nadštandardné.
Zástupcovia spoločnosti zatiaľ nechceli konkretizovať konečnú cenu, za ktorú by sa mali byty predávať. Odhadli však, že by mohlo ísť zhruba o 1200 eur (36.151 Sk) za m2 pri bežnom štandardnom byte, to však bude podľa nich závisieť od vývoja na realitnom trhu.
Skupina Slavia Capital v spolupráci s mestskou neziskovou organizáciou pripravuje aj projekt výstavby senior centra, ktoré by malo vzniknúť v nedostavanej budove stomatologického centra na ulici Antona Prídavku. Tá je rozostavaná už od roku 1980. V súčasnosti vedenie skupiny rokuje s fakultnou nemocnicou o jej odkúpení. Projekt si vyžiada aj spoluprácu s mestom, nakoľko pozemok pod budovou je v jeho vlastníctve.
Náklady na prestavbu a dobudovanie štvorpodlažného objektu odhadujú približne na 3 milióny eur (90,38 milióna Sk). Celková úžitková plocha nehnuteľnosti by po rekonštrukcii a prípadnej nadstavbe mala predstavovať 7200 m2. Realizátori zámeru by ho chceli financovať zo zdrojov Európskej únie, pričom zverejnenie výzvy pre oblasť sociálnej starostlivosti očakávajú v najbližších mesiacoch.
Alena Hamerlíková zo Slavie Capital dnes uviedla, že objekt je rozostavaný na 80 %, ale vzhľadom na ich zámer bude potrebné realizovať búracie práce a viaceré stavebné úpravy. Odhaduje, že po dokončení rekonštrukcie by v senior centre mohlo nájsť ubytovanie 125 až 150 dôchodcov.
V prípade, že žiadosť o získanie nenávratných finančných zdrojov bude schválená, rekonštrukciu by chceli ukončiť v roku 2011.
 

Vyberte región